Koiran syömistä kannattaa tarkkailla

Monilla meistä on koiria ainakin yksi kappale, osalla useampia. Koira on yleensä myös melkeinpä perheenjäsen, jota rakastetaan lähes tulkoon siinä missä ihmistäkin. Paras rakkauden osoitus on huolehtia koiran terveydestä ja tämä puolestaan alkaa siitä, että koirasi syö oikein.

Koira on luonnostaan lihansyöjä, mutta syö toki myös vaikka ranskalaisia ja monissa koiranruoissa on melkoisesti hiilihydraatteja ja tärkkelystä täytteenä. Vegaania koirasta ei kuitenkaan saa, vaikka kuinka haluaisi. Tällainen on äärettömän vastuutonta ja vaarantaa koiran terveyden varsin nopeasti.

Koiran omat ruuat

Koiranruoka on koirasi perusravintoa ja sen täytyy saada sitä kautta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Hyvät ruokavaihtoehdot kannattaa käydä läpi jo koiraa valittaessa ja tarvittaessa kannattaa keskustella niin eläinlääkärin kuin eläinkaupassa työskentelevän ammattilaisen kanssa. Sinun kannattaa myös ostaa Koiranruoka aina juuri niihin erikoistuneilta myyjiltä, sillä markettien henkilökunta ei aina osaa auttaa sinua valitsemaan sinun koirallesi sopivaa ruokaa.

Oikean ruuan löytämisessä kannattaa tehdä myös hieman tutkimustyötä, sillä kaikki koirat eivät pidä kaikista ruoista. Toisinaan koira ei syö kuivanappuloita ja joskus muulloin taas märkämuona jää syömättä. Tähän voi vaikuttaa koiran oma mieli tai sitten jotkin koirat eivät vain yksinkertaisesti syö vaikkapa märkämuonaa, eikä niille silloin kannata sitä tyrkyttääkään.

Koiranruoka kannattaa annostella aina sen mukaan kuin mitä pakkauksessa sanotaan. Toisaalta omistaja oppii myös melko nopeasti, että paljonko oma koira syö päivässä ja kuppia ei kannata täyttää joka päivä, jos koira ei siitä syö. Jos koiran kanssa ei nyt ihan sitä kaikkein aktiivisimpaa elämää vietä, ei luonnollisesti voi olettaakaan, että koira söisi kuin hevonen.

Ihmisten tähteet

Täytyy muistaa, että koira ei saa olla mikään jätemylly, jolle vain annetaan kaikki, mitä ihmisiltä jää. Lapsia ei myöskään saa opettaa tähän. Pienet määrät eivät ole vaarallisia, ellei kyseessä ole sitten erikseen koiralta kielletyt ruoka-aineet.

Koirat eivät esimerkiksi saa syödä suklaata tai kovin tulisia ruokia. Ne saattavat mennä ihmiselle ihan hyvin, mutta koira on ihan eri eläinlaji, jonka biologia on suunniteltu eri tavalla. Myös ylimääräistä suolaa tulee välttää. Turvallisempia vaihtoehtoja ovat sen sijaan ne tylsänmakuiset, mutta täyttävät ruuat kuten vaikkapa riisi ja perunamuusi. Näitäkään ei kannata antaa ihan valtavia määriä ja ihan jo pari lusikallista riittää isollekin koiralle.

Herkut

Turhan moni luulee, että herkut ovat rakkaudenosoitus koiralle, mutta tässä mennään pahasti metsään, sillä jopa kolmannes suomalaisten koirista on ylipainoisia juurikin tästä syystä. Ylipainoa vastaan tulee taistella ensisijaisesti vähentämällä herkkuja ja sen jälkeen lisäämällä liikuntaa. Vanha sanonta “millainen isäntä, sellainen koira” pitää tässä mielessä paikkansa, että yleensä myös koiran omistajan kannattaa aloittaa liikkuminen ja tässä koira on oivallinen apu.

Herkkujen kanssa kannattaa siis olla maltillinen ja mieluiten pitää ne suoraan minimissä. Se, että koira saa ihmiseltä tähteitä aina pari kertaa viikossa, on tavallaan jo herkuttelua koiralle eikä tätä kalorimäärä kannata lisätä yhtään ylimääräisillä herkuilla.

Koiraa koulutettaessa herkut ovat tärkeä motivaation väline, mutta vähitellen koiraa kannattaa totuttaa siihen, että vaikkapa istumisesta tai paikallaan pysymisestä ei saa aina herkkuja.