Tekemistä koiran kanssa

Koirat ovat suosittuja lemmikkejä. Monet hankkivat koiran seuraksi ja päiviä piristämään, mutta toiset taas haluavat koiran erityisesti harrastuksia varten. Koiran kanssa voi harrastaa monenlaisia asioita, kuten lenkkeilyä, agilityä tottelevaisuuskoulua, tai metsästystä. Olipa koirasi sitten seurakoira, tai aktiivinen harrastekoira, koiran kanssa varmasti löytää jotain mukavaa yhteistä tekemistä.

Minkälaisia asioita koiran kanssa voi puuhailla? Mennäkö vain ulos nakkelemaan keppiä? Sekin toki on hyvä harrastus ja monelle koiralle mukavaa tekemistä. Lue tästä artikkelista, niin kerromme tarkemmin, mitä kaikkea koiran kanssa voi tehdä. Löydät mahdollisesti itsellesi ja koirallesi täysin uuden harrastuksen!

Agility

Tämä liikunnallinen harrastus on nykyisin erittäin suosittua koiranomistajien keskuudessa. Erityisesti, mikäli sinulla on aktiivinen koirarotu, voi agility olla hyvä harrastus. Siinä koira pääsee purkamaan energiaansa ja samalla opit käsittelemään ja komentamaan koiraa. Tämä laji sopiikin nuorelle koiralle, sillä niillä monesti on energiaa vaikka muille jakaa.

Agilityssä tehdään erilaisia tehtäviä erityisellä lajiin suunnitellulla radalla. Koiraa palkitaan yleensä herkuilla onnistuineista tehtävistä ja tempuista, ja näin koira oppii ehdollistamisen kautta, mitä siltä halutaan. Agilityssä voi esimerkiksi olla tehtävinä pujotella keppien läpi, tai nousta ohutta lankkua pitkin ylös ja sen jälkeen alas. Koiran täytyy myös pysähtyä omistajan käskystä, ja jatkaa taas matkaa kun omistaja antaa luvan.

Agilityssä ei yleensä kehitytä kovin nopeasti, joten se saattaa karsia joitain harrastajia pois. Ensimmäinen kerta saattaa jopa mennä aivan penkin alle, kun koira vasta opettelee tavoille. Agility on kuitenkin hyvä harrastus, jossa koiran omistaja saa itsekin liikuntaa. Rata yleensä juostaan koiran kanssa läpi, jolloin saa parhaimmillaan ottaa muutaman minuutin kovan sprintin. Mikäli innostuu agilitystä enemmänkin voi vaikka rakentaa pienen agilityradan omalle pihalleen. Tällöin on puutavara tarpeen, ja sitä voi käydä hakemassa vaikka lähimmästä rautakaupasta.

Metsästys

Metsästys on toinen perinteinen harrastus koiran kanssa. Moni käyttää koiraa erityisesti lintujen metsästyksessä, sillä koira on hyvä hakemaan linnun ampumisen jälkeen. Se kykenee jäljittämään linnun hajun perusteella, ja täten noutamaan linnun, vaikka se olisi tippunut sellaiseen paikkaan ettei sitä voi suoraan nähdä.

Koiria myös käytetään metsästettäessä isompia eläimiä. Esimerkiksi hirvijahdissa koirat ovat hyödyllisiä, sillä ne voivat ajaa hirviä liikkeelle. Koira on tietysti aina koulutettava metsästystä varten. Mikään koira ei osaa luonnostaan olla apuna metsästyksessä. Tietyillä koiraroduilla on rodulle ominaisia viettejä, jotka auttavat esimerkiksi lintujen metsästyksessä, mutta koulutus on aina tarpeen.

Muuta puuhaa koiran kanssa

Jos tähtäimessäsi eivät ole agilitykisat, tai metsästysreissu koiran kanssa, niin on olemassa myös paljon muuta, mitä koiran kanssa voi tehdä. Periaatteessa koiralle riittää hyvinkin yksinkertainen tekeminen, joka aktivoi koiraa eri tavoin. Voit käydä koiran kanssa kävelyllä, tai juoksulenkillä. Useimmat koirat rakastavat luontoa, joten käy mahdollisuuksien mukaan koiran kanssa kävelyllä metsässä. Erilaiset nouto- ja palloleikit ovat myös monen koiran mieleen. Mikäli heittelet koiralle palloa, niin silloin koira on hyvä pitää irti, jotta se pääsee juoksemaan vapaasti. Tämän saa tietysti tehdä vain omalla pihalla, koirapuistossa, tai paikassa, jossa ei ole muita lähistöllä.