Vinkkejä sopivan koirarodun valintaan: pörröinen pienikarvaturri vai iso kuolaava karvakasa?

Oletko hankkimassa koiraa? Varmasti yksi ensimmäisistä vastaan tulevista ongelmista on rodun valitseminen. Ottaisiko sitä pientä ja pörröistä? Vai valtavan suurta ja karkeaa? Miten vaikea valinta! Oletko kuullut että eri rotuja on tarjolla jopa peräti yli 350 erilaista? Ei ihmekään, että valinnan vaikeus saattaa olla melkoinen. Vaikka tehtävä saattaa vaikuttaa melkein mahdottomalta, on siihen kuitenkin olemassa ratkaisu. Poimi tästä artikkeleista parhaat vinkit siihen, miten löydät täydellisen rodun, joka sopii juuri sinun ja perheesi tarpeisiin ja mieltymyksiin.

1. Muista ottaa selvää rodun alkuperäisestä tarkoituksesta

Koira on laji, joka toimii vahvasti genetiikkansa mukaan. Siksi kannattaakin rotua valitessa kiinnittää erityisen paljon huomiota rodun alkuperään ja sen käyttötarkoitukseen. Koiria on ollut olemassa vuosisatojen ajan, ja se tarkoitus mihin rotu on alun perin jalostettu näkyy eritoten koiran käytöksessä, aina.

Toki kouluttamalla voidaan joko lieventää tai vahvistaa koiran luontaista käytöstä, ei mitään voi saada täysin kitkettyä pois. Miten alkuperäinen tarkoitus koirassa sitten voi ilmetä?

Esimerkiksi seuraavilla tavoilla: paimenkoiraksi jalostettu rotu saattaa vaistojensa varassa ryntäillä liikkuvien esineiden, kuten autojen perään ja yrittää näykkiä niitä. Se voi myös esitellä paimennustaitojaan vaikkapa pienillä lapsilla.

Metsästyskoirat kuten terrierit omaavat vahvan riistavietin, joka usein puskee pinnalle monissa tilanteissa. Jopa koulutetuinkin koira pinkoo niin lujaa kuin kintuistaan pääsee, jos näköpiiriin sattuu vaikkapa jänöjussi tai naapurin Misu.

Hälyttävän vahtikoiran omistajille (ja äkäisille naapureille) ei jää epäselväksi, että naapurustossa kiertelee auto tai postimies.

Usein alkukantaisista roduista saa kyllä mainion seurakoiran, mutta niiden jääräpäisyys ja itsenäisyys mikä tekee niiden kytkemättömänä pitämisestä ainakin hyvin riskialtista.

Vahtikoiriksi kehitetyt rodut saattavat ottaa tehtävänsä välillä turhankin tosissaan, ja vieraana oleva appiukko voi alkaa pelätä hengittämistä, kun vieressä kyylää kuolainen vahtimies. Myös pihalle eksyvä postinjakaja saattaa saada onnesta osansa.

Kun ottaa rodun genetiikasta selvää jo ennen turrin hankintaa ja tiedostaa tämän aiheuttamat piirteet jo ennen kuin saa pennun kotiin. Kun nämä faktat tiedostaa jo ennen koiran ostoa, vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja osataan paremmin suhtautua koiran käytökseen eri tilanteissa. Muista myös, että toisia rotuja on helpompi kouluttaa kuin toisia, sillä joillakin roduilla on luontainen motivaatio toimia ihmisten kanssa, toisilla ei.

2. Muista rahapolitiikka

Koira maksaa aina rahaa. Eri rotuisilla koirilla saattaa olla paljonkin eroja, ja myös adoptio on aina vaihtoehto. Ota ennen koiran hankintaa selvää siitä, miten rahoitat lystin. Muista, että kulut eivät jää vain hankintaan, vaan koira vaatii rahalliset veronsa pitkällä aikavälillä. Onneksi voit ostaa

tarvikkeet edullisesti vaikkapa https://www.kellfri.fi/:stä.

3. Aktiivisuudessa on eroja

Ennen koiran hankintaa, muista ottaa selvää rodun aktiivisuudesta. Muista, että suuri koko ei automaattisesti tarkoita superaktiivista koiraa, päinvastoin: usein lempeät jättiläiset rakastavat makoilua, ja pienet pörriäiset sutivat ympäriinsä kuin pikkuruiset kirput.

4. Tiedosta terveysriskit

Eri roduilla on alttiutta eri sairauksille. Ota selvää tilastoista ja mieti, oletko valmis hyväksymään riskit.

5. Mihin käyttöön koira ollaan hankkimassa?

Oletko hankkimassa koiraa seurakoiraksi, harrastuskaveriksi vai käyttökoiraksi? Koiran käyttötarkoituksella on olennainen osa lajivalinnassa.